Johannes Jareteg - TOMSING
Johannes Jareteg

Johannes Jareteg

 

När Johannes var drygt 3 år köpte familjen ett piano, och att sitta och spela blev genast det roligaste i livet. Han lärde sig lite ackord av mamma och började snart komponera egna sånger. När Johannes var fyra år upptäckte pianostämmaren att han hade absolut gehör. Det dröjde inte länge förrän Johannes kom hem från förskolan och direkt spelade de nya sånger barnen hade sjungit under dagen.

Johannes hade den riksbekante L-O Forsberg som pianolärare under fem år fram till L-O:s bortgång 2002. Efter L-O Har Johannes haft bl. a. Ulf Esborg och Thomas Hellsten som pianolärare.

När Johannes var 8 år fick han sin första synt. Sedan dessa har det blivit mycket jammande tillsammans med pappa som spelar elgitarr. Johannes gick sista terminen på gymnasiets musikestetlinje våren 2010. Nu hoppas Johannes på att kunna forsätta med musikutbilning på folkhögskola och därefter universitet. Han spelar också ofta piano ihop med körer, sjungande vänner och i kompgrupper.

Johannes har skrivit minst 200 egna låtar genom åren. Några är instrumentala, men många har text, ofta på det kristna temat. Musikstilen är mycket varierande. Hans låtar är oftast hela arrangemang med alla olika komp- och soloinstrument. Dessa spelar han in själv via synten. Om hur ”I Begynnelsen” kom till berättar Johannes att när han var 10 år ville han skriva en musikal. Han hade ju sett flera av Forsbergs/Ringbäcks musikaler och hade flera av familjen Hagenfors´ musikaler på band. Skapelseberättelsen var en bra idé, för då kunde man skriva en låt för varje skapelsedag. Han läste i Bibeln och fick där inspiration till texterna. Han följde texten ganska ordagrant, men språkdräkten är ju hans egen. Han gick och tänkte ut både text och musik i huvudet när han var i skolan, på Sparköp och andra ställen, och kom sedan hem och spelade in den färdiga kompositionen fullt arrangerad med bas och trummor m.m. Han skrev också sångverser med solopartier åt sig själv och sin syster Frida. Mamma och pappa visste inte mycket om detta, utan snart hade Johannes skrivit en hel musikal! Pappa fick idén att framföra denna och skrev ett manus där en pojke (Johannes) pratar med sin pappa om att göra en musikal om skapelsen. Parallellt talar Gud med några änglar om vad han ska skapa och hur dom skall få hjälpa till. Pappa Lennart la sedan bara på gitarr på Johannes musikbakgrund, och efter lite mixning var den musik klar som hörs på skivan.

Contact

  • Email

    info@jareteg.se

X