Risbergska skolans Vokalensemble - TOMSING
Risbergska skolans Vokalensemble

Risbergska skolans Vokalensemble

 

Risbergska skolans Vokalensemble grundades 1996 av musikläraren på Risbergska skolan, Björn Johansson, som alltsedan dess varit dess ledare. Ganska snart efter starten gjorde sig kören ett uppskattat namn i Örebro med omnejd genom sin kvalitetsambition och omväxlande repertoar.

Varje söndag kväll har trogna körsångare genom åren begivit sig till skolan för att träffas och repetera, varav många tillresande från orter utanför Örebro. Så gott som alla körmedlemmar går på något av Risbergskas musikprogram och utvecklar där sina röster hos skolans sångpedagoger. En ambition hos kören har varit att vårda a cappellasången och att vara öppen för och nyfiket ta sig an en bred repertoar: från renässans, romantik och nutida konstmusik till jazz, pop, folkmusik och spirituals.

Högt på körens favoritlista står nutida kompositörer som Thomas Jennefelt och Eric Whitacre, men en stor upplevelse var också samarbetet 2003 med jazzpianisten Elise Einarsdotter och hennes musik.

Varje år gör kören en resa, oftast till en körfestival eller körtävling. Här har kören nått betydande framgångar, med framskjutna placeringar på festivaler i bl a Budapest, på Rhodos, i Cork på Irland och i Helsingborg. 2002 belade kören andraplatsen i den riksomfattande körtävlingen Toner för Miljoner.

Våren 2007 deltar kören i Tallinns internationella körfestival. Vokalensemblens julkonserter är en mångårig, uppskattad och välbesökt tradition i Örebro och till 10-årsjubiléet julen 2006 inbjöds alla f d körmedlemmar att tillsammans med nuvarande körupplaga göra en julkonsert på trettondagen i St Nikolai kyrka i Örebro. Det blev en mycket minnesvärd upplevelse för de c:a 90 sångarna och musikerna, som också dokumenteras i och med denna skiva.

Björn Johansson har genom sitt långvariga och hängivna engagemang kommit att bli en mycket uppskattad ledare för Vokalensemblen, och många är de elever som kan vittna om vad åren i kören betytt för deras musikaliska utveckling.

Contact

  • Email

    bjorn.johansson@orebro.se

X