Munken & Kulan recensioner - TOMSING

Munken & Kulan recensioner

Munken och Kulan – Att bära en hemlighet” av Åke Samuelsson.

Det här är åttonde fristående boken om Munken och Kulan. Det är egentligen fyra berättelser i en bok, där varje berättelse tydligt kopplar bokens handling med både sensmoral och bibeltexter.

Boken passar väldigt bra i kyrkans barngrupper då den exemplifierar det olika bibeltexter försöker förmedla genom konkreta (och även bitvis humoristiska) vardagssituationer. Humor blandas med etisk reflektion och ren bibelkunskap och öppnar upp för reflektion och diskussion. Men, som ren läsnjutningsupplevelse blir berättelserna tyvärr lite för ”tunn” för att de ska nå upp till högre betyg. Vi hade önskat mer djup i dem genom bredare och mer detaljerande gestaltningar, alternativt genom fler bilder som komplement till texten. Ett plus dock för de lärdomar som förmedlas.
Betyg: ★★★

@tant_edna

Nu har skaparen till Munken & Kulan gått i pension.

För många runt om i landet är Åke Samuelsson känd som skaparen – och rösten – bakom de populära figurerna Munken & Kulan, som genererat skivor i omkring 200 000 sålda exemplar. Nu har Åke gått i pension, efter 45 års tjänst i olika församlingar. Men kanske kan det ännu bli någon mer bok?

Klicka nedan länk för att läsa hela artikeln på Världen idag.

https://www.varldenidag.se/reportage/nu-har-skaparen-till-munken-kulan-gatt-i-pension/repshu!N0OZ9uJOPmfgy7rjtnp3kg/

Rolig och spännande läsning om två kompisar och deras äventyr.

Jag har en pojke som går i ettan och han har lärt sig att läsa under året. Dessvärre tycker han att skolans läseböcker är urtråkiga … Därför blev jag så glad när jag fick tips om Munken och Kulan-böckerna … Roliga berättelser om två småkillar som hittar på bus och hamnar i äventyr, men som också funderar över det de får höra i kyrkan om söndagarna. Kulan har gått i kyrkan i hela sitt liv och hört en massa berättelser från Bibeln. Han tycker inte att det är jättespännande. Hans kompis och vapendragare Munken hade inte ens hört talas om Gud förrän han träffade Kulan och han vill veta mer … Läskigaste stället i boken är när killarna har byggt en lådbil och bestämmer sig för att köra den nedför en brant backe intill en stor väg … De frågar inte mammorna om lov utan vänder sig till Gud istället … och tolkar hans tystnad som ett medgivande. Kulan tappar kontrollen över lådbilen och hamnar på den stora vägen. Det håller på att gå riktigt illa men Kulan överlever mirakulöst … och förstår att Gud ofta talar genom mammor och pappor … Kulan hamnar på sjukhus med sina skador och hans trogne vän Munken kommer på besök. Snart är äventyret igång igen … De båda vännerna fantiserar om tiden efter Jesu uppståndelse och är nu Paulus och Silas som har kastats i fängelse. Nu gäller det att hålla sig undan fångvaktaren … det vill säga sjuksköterskorna! Det fnns sex böcker i Munken och Kulan-serien – så sommaren är räddad! Författaren till Munken och Kulan-böckerna heter Åke Samuelsson och är pastor i frikyrkan.

Text: Sara Fredestad

Fyra berättelser; Munken Osams Med Sigge, Skatten I Potatisåkern, Laga Tänderna Med Daim och Pappa Snyter Sig I Duken

Hinns med på drygt åttio sidor och Samuelssons vana trogen blandas humor och allvar och avvägningen dem emellan är bra. Det påminner lite om böckerna om Sune även om det är fokus på kompisrelationer snarare än på funderingar om tjejer. Och så givetvis den mer kristna präglingen där Munken och Kulan gärna vänder sig till söndagsskoleläraren Rune om de undrar något eller hamnar i något bekymmersamt.

Samtliga fyra historier fungerar bra. Favoriten är den som gett namn åt boken,Skatten I Potatisåkern där författaren på ett bra sätt anspelar på en berättelse från Matteus evangelium i Nya Testamentet.

Roger Bengtsson, Ikon1931

Floden av berättelser och busgrabbarna Munken & Kulan tycks aldrig sina.

Skivorna, som numreras med hjälp av alfabetet, har med den här senaste omgången passerat Ö och skivmakarna har fått ta till de grekiska bokstäverna för att kunna hålla reda på utbudet. Det gör inget. Konceptet står sig väl. Kulan och Munkens ”pappa” – barnmötesfarbrorn Åke Samuelsson – kör två berättelser på varje skiva. Inspelade live inför publik på oefterhärmlig göteborgsdialekt. Munken, Kulan och hans lillebror Puttekulan, söndagsskolläraren Rune och alla de andra dyker upp i det ena äventyret efter det andra. Det är roligt, underfundigt och tänkvärt och man önskar varenda söndagsskolunge undervisning av den här kalibern. Ty med livets allvar är det ofta så, att det bäst går in där det ska när det levereras med humorn som vapen. Våra barn tycka aldrig tröttna på Kulan & Munken och inte jag själv heller. Så kör hårt, Åke! Det finns fler alfabeten.

Urban Thoms, DAGEN

Vänner är en samlingsskiva med sånger från Tomas Hagenfors numera ganska omfattande skivutgivning.

22 låtar från tio skivor, mycket glädje i texterna,
mycket allsång och mestadels barn som sjunger.
Skivan avslutas med Munken & Kulan, Åke
Samuelssons ofelbart underhållande busgrabbar på
läger. En höjdare! Parallellt med skivan finns också ett nothäfte.
Urban Thoms, DAGEN

Munken & Kulan -Lucky Loser
Författare: Åke Samuelsson
Illustrationer: Simon Jannerland
Förlag: @tomsingforlag

Det här är 7:e boken om Munken och Kulan. De två är bästa kompisar och 10 år gamla. Boken innehåller 10 ganska långa kapitel. Berättelserna tar upp teman som avundsjuka på syskon, hur olika familjer kan se ut, om att glömma bort att vara med sina barn och om hundglädje!

Berättelserna bjuder på fart och fläkt, äventyr, vänskap och även eftertanke. I varje kapitel får vi lära oss något från Bibeln och de budskapen vävs ihop med det som Munken och Kulan är med om. Det är ett pedagogiskt grepp som ger historierna djup och mening.

Det kan vara svårt för yngre barn att hänga med, men mina två äldsta barn som är 5 och 7 år gamla gillar att lyssna till boken. De lyssnar intresserat och skrattar åt tokigheterna som händer.

Boken har ibland ett litet gammaldags uttryck och det finns en del upprepningar i texten.

Åke Samuelsson är en skicklig berättare som skriver med inlevelse, närhet och reflektion.

Betyg:  (4/5)

@annasbokhylla


 • Munken & Kulan- att bära en hemlighet av Åke Samuelsson.
   Tomsing förlag.
   Ålder: 9- 12 år.

  Munken och Kulan är bästa kompisar. De hittar på allt möjligt tillsammans och går även i kyrkan. De mesta de har lärt sig om Gud och Bibeln har de fått lära sig av Rune som är deras söndagsskolslärare.

  I denna åttonde bok får vi följa med då Kulan förstör pappas bil, rymmer hemifrån och försöker smuggla med sig en kniv på semestern. De får åka på utbyte till Rumänien där de får se på nära håll hur fattigdom kan vara- något som väcker mycket känslor hos de båda killarna.

  Boken öppnar upp om fina samtal: om att relationer är viktigare än prylar, om att lär sig tänka först och handla sedan och att det är lättare att dela en hemlighet med någon och så döden. Hur ska man hantera död på nära håll?

  Boken innehåller en del texter ur Bibeln. Har du svårt med just sådant så är boken kanske ingenting för dig. Jag tyckte boken var bra och jag skrattade högt flera gånger. Jag tror dessutom att denna bokserie kunde läsas i t.ex. religionsundervisningen ifall man skulle vilja läsa en högläsningsbok som är religionsrelaterad. En fin blandning av tro, bus och hyss och att skämmas för sin pappas gamla bil. 
  @jojjesbokbubbla

Vi fick brev ifrån Finland där en återförsäljare berättade om en lärare som skulle ha nyaste Munken och Kulan boken till sin skola.

Hon frågade om de faktiskt får läsa Munken & Kulan på religionsundervisningen?

Det var inga problem för det finns inskrivet i läroplanen för Pedersöre kommun!

står på sid 150 i läroplanen:

Mål för undervisningen

M1 väcka elevens intresse för religionsundervisningen och handleda

eleven att förstå sin egen familjs religiösa och konfessionella bakgrund

• finns det behov i klassen kan man presentera olika religioners grundläggande särdrag

• underlag för etiska diskussioner kan t.ex. vara Munken och Kulan, Simon och Marie

Länk till Pedersöre Läroplan 2016

Roligt tycker vi. Grattis Pedersöres alla skolbarn.

Kapitelbok. Pennmysteriet är ännu en del i serien om de två kompisarna Munken och Kulan. 

Den trogne läsaren
som följt dessa bägge kommer att känna igen sig. I den här volymen ingår fyra fristående äventyr. 

Samtliga dessa 
är tryggt förankrade i ett par bibelavsnitt – vilka är angivna i slutet av boken. Om man ska jämföra denna bok med

de tidigare, så innehåller den här mindre dråplig humor och istället mer allvarlig eftertanke. Den kristna
kopplingen tycker jag också är starkare i de här fyra berättelserna än tidigare.

Ser vi till texten så är det en lättläst god svenska, där beskrivningar skriven med ett vardagligt språk varvas med trovärdiga dialoger.

Lämplig ålder på läsaren torde vara från sju år. De två huvudpersonerna skildras för övrigt i texten på ett bra sätt, i det att de tillåts ha brister och svagheter – men understundom också vågar visa mod.

BTJ-häfte nr 22, 2018
Lektör: John Karlsson

Kapitelbok. Degen jäser över är tredje boken om de fromma kompisarna Munken och Kulan.

Boken består av fyra fristående berättelser, som spänner alltifrån en skolresa till Stockholm över ett misslyckat brödbak till

kärleksbekymmer.Texten är mestadels vardaglig i sin dialog och meningsbyggnad, och torde

passa från åtta år och uppåt. Det är också ofta roliga saker och dråpligheter som skildras på ett ledigt och lättläst sätt.

Sammanfattningsvis är detta en rolig bok, som i 
rätt miljö kan passa bra.

Lektör John Karlsson, Bibiliotekstjänst, Häftepos 14102468

Vi i vår familj (tre barn och mamma och pappa) tycker att Munken och Kulanberättelserna är superbra!

Vi lyssnar, skrattar och lär oss när vi åker bil, när vi sitter och pysslar eller bygger lego och när vi ska sova på kvällen.

Jag, Hannah 10 år, kan berättelserna utantill. Mina favoriter är “Jag är en juvel” och “Nycklar bara försvinner”. Min 8-åriga lillebror tycker att alla berättelserna är lika bra och min 6-åriga lillebror och pappa gillar “Mopedsemestern” allra bäst. Mammas favoriter är “Guldtian” och “Degen jäser över”.

Munken och Kulan berättelserna är ett genealiskt sätt att lära sig mer om Gud och Bibeln och relationer med andra människor på. Ett lättsamt, finurligt och underhållande sätt!

Vi är oerhört tacksamma över att de finns!
Familjen Sundvall

Åke Samuelsson har skrivit och spelat in många händelserika berättelser om Munken & Kulan.

Hittills har det blivit 37 cd-skivor med två berättelser på varje. Det finns alltid en sensmoral i berättelserna som är förknippade med en bibelberättelse som här blir omsatt i praktiken. Åke Samuelsson är göteborgare och det märks på dialekten och i sinnet för humor som genomsyrar hans språk. Berättelserna om Munken & Kulan är roliga och både barn och vuxna har behållning av att lyssna på dem.”

Gunvor Karlsson – Värnamo Nyheter


Munken och Kulan -Pennmysteriet
Text: Åke Samuelsson
Illustrationer: Simon Jannerland
Förlag: @tomsingforlag

Munken och Kulan är två pojkar som är 10 år och bästa kompisar. Boken är en kapitelbok och vi får läsa om när de hittar på tokigheter och bus, hjälper andra och är med om både svåra och spännande saker. Munken och Kulan går i söndagsskola och där får de höra om Jesus och Gud.

Varje kapitel har en anknytning till bibeltexter och Gud. På ett naturligt sätt vävs Munken och Kulans äventyr och vardag ihop med bibeltexter. På så vis får vi som läser höra både bibelord och vad det kan handla om för oss som lever idag. Det blir konkret och tydligt. Samtidigt som berättelserna är spännande, intressanta och småroliga.

Jag tycker om upplägget med boken, det är berättelser med djup och mening. Boken berör många viktiga ämnen och räds inte för det som kan vara svårt.

Ibland känns det inte som att boken riktigt speglar vår nutid, utan är lite föråldrad. Jag hade önskat att den var lite mer modern i sitt språk och handling. Munken beskrivs som lite knubbig, han gillar inte att springa och han gillar chokladmunkar. Det är en väldigt tråkig och otroligt fördomsfull syn på tjocka personer. Att koppla ihop tjockhet med att inte vilja springa och gilla sötsaker är inte positivt i en barnbok, det finns tyvärr tillräckligt med den typen av karaktärer i barns böcker och filmer. Annars tycker jag mycket om Munken och Kulans egenskaper.

Boken passar från ca 7 års ålder, men jag kan tycka att den ibland är lite för svår, att handlingen och längden på kapitlen passar bättre för något äldre barn. Min sjuåring lyssnar ändå intensivt och småskrattar när det är tokigheter i berättelsen. Det blir även en del frågor från barnen som blir grunden till bra diskussioner.

Illustrationerna är svartvita och inte så många. De är enkla men ändå detaljrika, fyndiga och förstärker texten på ett bra sätt.

Åke Samuelsson kom på idén om historierna om Munken och Kulan 1982 och var från början främst inspelningar som såldes på CD-skivor. Jag har som tonåring själv hört honom läsa högt från sina berättelser och det var en mysig och härlig upplevelse.
Betyg:  (3/5)

@annasbokhylla

X