Recensioner Matematik-gänget - TOMSING

Recensioner Matematik-gänget

MATEMATIK-GÄNGET
En samling med böcker som passar dem lite mindre barnen. Ett perfekt format för dem små att lära sig mer om hur de olika räknesätten fungerar.

Vi får bland annat följa med negativa Minus på hans tjuvrunda i parken, positiva Plus som gillar att samla på saker och konstapel Lika Med när han försöker lösa alla problem så alla kan vara sams.


Självklart finns det även två böcker där vi får följa kloka gamla Delat som tycker det är viktigt att man delar lika så allt blir rättvist samt den något lata Gånger som inte har så mycket tålamod utan vill att allt ska gå ganska så fort.

Böckerna tar upp de olika räknesätten på ett lätt och medryckande vis, som framförallt passade vår 5 åring perfekt. Men jag kan även tänka mig att böckerna passar de ännu yngre som visar intresse för matematik, samtidigt som böckerna förklarar allt på ett enkelt och logiskt vis för dem lite äldre. Man får lära sig vad de olika räknesätten gör samt vad det också kallas.

Jag kan varmt rekommendera böckerna. Och vi gillar verkligen att dem är spännande, enkla och lärorika.

@lillaboktipset

Matematik-gänget är en ny bokserie för de yngsta barnen som håller på att lära sig räkna.

I boken presenteras räknesättet multiplikation. Gånger är en tecknad figur, ett X med ben, symbolen för multiplikation är x. Gånger är effektiv, allt ska hända fort med så liten arbetsinsats som möjligt. Så när Gånger ska fiska använder hen ett nät för att få mer än en fisk åt gången, en introduktion till räknesättet multiplikation. Små barn möter komplicerade matematiska begrepp och utför tidigt matematiska handlingar även om de inte kan sätta ord på dem……..

Ett roligt sätt att ta sig an matematiska begrepp. Författaren Mattias Blomfeldt har lång erfarenhet av arbete med yngre barn, han har även skapat serien om “De mäktiga fem” där han förklarar tekniska egenskaper för de yngsta barnen. Uppslagen består av en sida med text och en sida med enkla illustrationer i skarpa färger. Bilden innehåller få detaljer, det är Gånger och rekvisitan som syns, Texten är kortfattad med ett enkelt och beskrivande språk. Gånger får napp är en läsupplevelse som gör matematiken lättbegriplig genom fantasifullt berättande.

Lektör: Gunilla Essén
BTJ-häfte nr 11, 2018

Matematik-gänget

Efter serien om De mäktiga fem, böcker som förklarar tekniska egenskaper för förskolebarn, kommer nu serien om Matematik-gänget. Två böcker är utgivna och tre är planerade att ges ut under 2018. Minus tjuvar i parken handlar om figuren Minus, ett minustecken med armar, ben och ansikte och en Zorroliknande mask över ögonen. Minus kan inte låta bli att ta saker, men han blir upptäckt i parken av konstapel Lika Med och hamnar i fängelse. Illustrationerna i helsidesformat har starka, klara färger. Figurerna har sin charm i enkelheten och bilderna känns tilltalande och matchande till texten. Författaren Mattias Blomfeldts vision är att lära barn om matematik och göra matematiken mer lättförståelig med sagans och fantasins hjälp.

Lektör Solveig Lidén
BTJ-häfte nr 20, 2017

 Matematikgänget – I dessa härliga böcker får vi följa med karaktärerna i olika vardagssituationer och på så sätt få upp ögonen för olika räknesätt samt begrepp och jag måste säga att barnen älskade böckerna och bara ville ha mer. Roligast var det när barnen insåg att karaktärerna återkommer samt samlas i dem andra böckerna som till exempel när dem ska ha kalas. Riktigt bra böcker för att lära ut matematik på ett väldigt enkelt sätt. Jag kommer att fortsätta använda dessa böcker samt De Mäktiga Fem i undervisningen i mitt arbete på förskolan många år framöver. Jag kan varmt rekommendera dem till alla även lite äldre barn än vad som kanske är målgruppen för dessa karaktärer är så himla charmiga att även dem äldre lätt dras in i historierna och gärna vill ha mer.

@bokprinsessorna

𝕄𝔸𝕋𝔼𝕄𝔸𝕋𝕀𝕂 – GÄℕ𝔾𝔼𝕋

Matematik-gänget är en pedagogik bokserie för barn mellan 3-6 år som håller på att lära sig att räkna.

I serien möter vi de grundläggande matematiska räknesätten som den vänliga Plus, den tjuvaktiga Minus, Den smarta Gånger, den rättvisa Delat och konstapel Lika Med som försöker hålla ordning på alla räknesätten.

I dessa färgstarka faktaböcker får vi träffa de olika charmiga räknesätten i separata matematiska berättelse där de med sina olika matematiska egenskaper löser olika situationer och samtidigt förmedlar de matematiska begreppens uppbyggnad i korta berättartexter.

Det här är pedagogiska faktaböcker som passar ypperligt att använda sig av när pedagoger och lärare vill lära ut mattematik på ett kreativt sätt med yngre barn på förskola & skola.

Detta är en riktigt bra pedagogiska bokserie som lär ut grunderna i mattematik på ett annorlunda och kreativt sätt och som är värd fyra av fem möjliga 🦋🦋🦋🦋

Ulrica Tjärnberg (Gullis lästips)

Delat bjuder på tårta

Berättelsen utspelar sig på tolv ganska små sidor, alla uppslag har samma upplägg – till vänster finns en vit sida med text som förklarar vad som händer på höger sida där det finns en helsidesbild färglagd med stora färgfält. Bakgrunden är nästan samma på alla bilderna – ett grönt landskap med stora kaktusar, en blå himmel och några moln. Figurerna har en tydlig serietidningskaraktär över sig.

Utöver berättelsen finns även fyra sidor med text om författaren, tidigare utgivna böcker samt lite om förlaget.

Lektör: Camilla Appelgren
BTJ-häfte nr 11, 2018

Matematikgänget är Mattias Blomfeldts nya serie pedagogiska bilderböcker.

Matematikgänget är Mattias Blomfeldts nya serie pedagogiska bilderböcker för de små barnen. Tidigare serie De mäktiga fem handlade om grundläggande tekniska egenskaper. Den nya serien handlar om matematik, de olika räknesätten, plus, minus, gånger, delat med samt likhetstecknet. I boken Plus samlar frukter och bär får vi följa med Plus ut i trädgården för att samla frukter och bär till en jos. Plus är bra på att lägga ihop saker. Snart har han plockat fyra mogna hallon, en apelsin och fem blåbär. Upplägget är enkelt och genialt utan störande detaljer. Varje uppslag har en textsida och en helsidesillustration. Plus är tecknad som ett stort grönt plustecken med ett piggt ansikte. Text och illustrationer följer varandra helt. Varje bär och frukt räknas noga och metodiskt och tecknas på motstående sida. Sedan läggs allt ut på en sten för att man enkelt skall kunna se, peka och räkna ihop skörden. Enkelt, roligt och pedagogiskt. Jag tror att barnen kommer att tycka det är jättekul att lära sig räkna till tio. Mattias Blomfeldt är utbildad barnskötare och förskollärare, och har arbetat inom barnomsorgen i många år både i Sverige och utomlands.

Lektör Kerstin Hagstrand-Velicu
BTJ-häftet nr 20, 2017

X